Bygga egna rapporter

Innehåll

Allmänt

De som har tillgång till Millnet Analys kan själva bygga och justera rapporter i systemet. I denna lathund ges grundläggande information om hur detta görs. Vill du veta mer om hur du arbetar i Millnet Analys finns ytterligare lathund att tillgå. Skulle man behöva ytterligare hjälp eller vill få djupare kunskap i sitt analysverktyg kan man även boka en utbildning. För att få mer information om utbildningen eller för att boka, kontaktar du vår support.

Skapa egna rapporter

Om standardrapporterna i Millnet Analys inte visar allt man vill veta kan man själv bygga egna. Detta kan man gör på olika sätt utefter behov. Här kommer vi gå igenom exempel på hur man kan bygga med de färdiga elementen och hur man gör för att utgå ifrån en befintlig rapport. Denna information finns även som en kortare instruktionsvideo nedan.

Om det är någon rapport man inte kan bygga själv kan vi hjälpa till. Detta ingår dock inte i månadskostnaden utan kommer att debiteras. För mer information kontakta vår support, support@millnet.se.

Skapa en ny grund

För att börja bygga en ny rapport klickar man på Rapportlistan uppe till höger i menyn (1).

Här visas alla dina ark. Högst upp finns standardrapporterna som följer med systemet. Om man scrollar ner ser man Mina ark där dina egenskapade rapporter samlas (2). För att skapa en ny rapport klickar på man Skapa nytt ark (3).

Man får nu upp alternativen för den nya rapporten. Fyll i ett namn för rapporten (4) och en eventuell beskrivning om man vill förtydliga någonting (5). Klicka sedan på enter.

Den nya rapporten har nu lagts till i listan. Klicka på den för att komma till det tomma arket (6).

Bygga en rapport

I det tomma arket kan man nu börja att bygga din rapport. Klicka på Redigera (1) för att komma igång. Utformningen baseras på drag and drop funktion, vilket innebär att man drar in de element man vill ha. När man släppt ett element på arket kan man både flytta och ändra storlek på det. Man flyttar genom att ta tag i objektet man placerat och justerar storleken genom att dra i punkterna i hörnen på objektet.

Till höger ser man Arkegenskaper, det vill säga den grundläggande informationen för rapporten (2). Här kan man justera den information som man lade till när man skapade, samt välja hur man vill ha rutnätet man bygger efter och vilken storlek det ska ha.

Till vänster hittar man de färdiga element och parametrar som man kan använda i rapporten (3). Vi ska börja med originalobjekten (4). Öppna upp menyerna för att välja vad man vill ha med (5). I det här exemplet väljer vi under menyvalet Visualiseringar. Dra dem sedan till arket (6). Man väljer själv var de olika objekten ska vara placerade och hur stora de ska vara.

Något som är bra att ha med i rapporten är möjligheten att enkelt göra urval i rapporten. Placera detta fält, Standardurval, högst upp till vänster, om man vill att de hamnar överst när vyn anpassas till mindre skärmar (7).

När man känner sig klar med utformningen av rapporten klickar man på Klart (8). Inställningarna på båda sidorna försvinner då och vyn är inte längre redigerbar. Vill man ändra något i den nya rapporten är det bara att klicka på Redigera igen.

OBS! Tänk på att siffrorna som visas baseras på tidigare val man gjort. Såsom filtrering på år, projekt eller anställd. Man kan därför behöva ta bort eller justera valen för att få det resultat man är ute efter i rapporten.

Bygga med diagram

Det är även möjligt att bygga med valen under knappen Diagram (1). Här kan man bland annat bygga tabeller. Likt tidigare väljer man den typ man vill ha och drar in på arket. Skillnaden nu är att man behöver komplettera med mått och dimensioner (2). Här väljer man själv hur många man vill ha, utefter vad det är man vill kunna analysera. Precis som med övriga delar så drar man in de mått och dimensioner som man vill ha, men släpper dem i exempelvis tabellen istället för direkt på arket (3).

Mått är sådant som går att mäta, exempelvis: antal timmar, kronor eller mängd sjukfrånvaro. Dimensioner är fakta man vill se det per, exempelvis: per projekt, användare eller kund.

För varje mått eller dimension som man drar in behöver man även bekräfta att man vill ha med den/det. Detta genom att välja Lägg till i rutan som kommer upp. I den rutan finns även val för att ersätta och avbryta, vilket man kan använda för att byta ut något som man redan lagt till eller för att ångra valet. Valen av mått och dimensioner som man lägger in blir synliga på arket, samt i en lista till höger. I listan kan man välja ordningen på dem, samt ta bort sådant som du ångrat att man tog med. För att byta ordning tar man tag till höger om kolumnnamnet och drar den dit man vill att den ska vara. Det som placeras överst i listan kommer att visas längst till vänster i diagramet/tabelenl m.m.

Man kan bygga rapporter med element både från objekt- och diagramvalen. Man väljer själv vad man vill ha med i sin rapport och man kan alltid gå tillbaka och justera detta vid ett senare tillfälle.

Glöm inte att klicka på Klart uppe i menyn för att spara rapporten när den är klar.

Kopiera befintlig rapport

Man kan inte redigera standardrapporterna. Om man skulle vilja justera i en standardrapport kan man istället skapa en kopia. Kopian kan man sedan redigera hur man vill. På samma sätt kan man använda en kopia av en rapport som grund. Detta kan exempelvis vara bra om den befintliga rapporten innehåller någon del som man vill ha med, men som man inte vet hur man sätter upp själv. Eller om man snabbt vill skapa en rapport som är snarlik den som redan finns.

För att skapa en kopia klickar man på arkväljaren (1). Leta sedan upp den rapporten som man vill kopiera och klicka på den (2). Man får då fram alternativet Skapa kopia (3). Klicka på det för att skapa upp kopian.

Som vid skapandet av ett tomt ark behöver man nu döpa din nya rapport (4). Möjligheten finns även att lägga till en beskrivning om man vill förtydliga någonting (5). Tryck på enter för att spara och klicka sedan på rapporten för att öppna upp den.

För att öppna upp redigeringsläget klickar man på Redigera uppe till höger i menyn (6).

När man är klar med dina justeringar klickar man på Klart för att spara (8).

Last updated