Prislista och perioder

Innehåll

Avtal

Innan man kan skapa sin prislista behöver man ett avtal. Det är i avtalet man anger vilka tidsregler som gäller för exempelvis övertid och OB samt lägger till övriga aktiviteter som ska användas vid både tidrapportering och fakturering. Läs mer om avtal i "separat lathund".

Även om en aktivitet inte genererar lön behöver man ange den i sitt avtal, i delen "Lönekoppling". Finns inte OB1 i avtalet är det inte möjligt att använda OB1 i prislistan som är kopplad till avtalet.

Aktiviteter som ska faktureras från uppdraget ex timpris och ATF-tillägg kommer inte att hanteras i funktionen “Ny period”. Här ändrar man belopp på uppdraget när man känner sig redo och då uppdateras alla dagar som inte är låsta och attesterade med nytt pris.

Prislista

När man har skapat sina avtal kan man börja skapa prislistor för att kunna fakturera sina uppdrag. Man kan ha flera prislistor kopplade till samma avtal.

Först väljer man vilket avtal som prislistan ska kopplas till (1). Tänk på att det inte är möjligt att byta avtal efter att man lagt till rader i sin prislista.

Alla nya prislistor skapas med ett standardvärde för startdatum och får benämningen “Inget startdatum”. Vill man skapa en prislista som ska börja gälla ett specifikt datum klickar man på “Ny period” (2).

Systemet föreslår första dagen i kommande månad men önskar man ett annat startdatum kan man ange valfritt genom att välja datum i kalendern (3). Slutdatum på föregående period blir automatiskt dagen innan sitt nya startdatum. På den nya perioden står det därför "Tillsvidare" tills dess att en ny period skapas (4).

Välj sedan "Aktivitet/Utförare" (5). För varje rad anges eventuell debiteringsfaktor, räknar på lönetillägget, eller ett fast pristillägg, samt vilken tjänsteartikel som ska användas för fakturering (6). Se listan längre ner på sidan för ytterligare information kring de olika fälten.

Detaljerad information kring de olika fälten:

  • Aktivitet/Utförare: I listan får man upp de olika aktiviteter som förekommer i det kollektivavtal man kopplat "Prislistan" mot, t.ex. OB1 för timanställda eller Övertid 1 för alla.

  • Lönetillägg: Här ser man vad de anställda som arbetar på detta avtal har för tillägg för de olika aktiviteterna. Timlönen finns angiven på uppdraget eller hämtas från anställdas lägsta lön och kommer inte att visas.

  • Debiteringsfaktor och pristillägg: Här anger man vad kunden ska betala för en aktivitet antingen genom att skriva direkt i kolumnen "Pristillägg/tim" eller skriva en debiteringsfaktor i kolumnen "Debiteringsfaktor". Faktorn räknas på lönetillägget per timme och "Pristillägg/tim" räknas ut när man klickar "Spara".

  • Tjänsteartikel: Styr vilken artikel som timmar/aktiviteter ska skickas till i valt ekonomisystem. Artiklarna styr vilken moms det ska vara.

I prislistan måste samtliga aktiviteter som ska faktureras kopplas mot en tjänsteartikel, och samma artikel måste finnas i ekonomisystemet vid överföring till externt system.

Skapa ny period

Har man en befintlig prislista som ska uppdateras kan man skapa en ny period istället för en helt ny prislista. På så sätt är man säker på att rätt version används från det datumet som de nya priserna ska gälla. Vill man byta avtal behöver man dock skapa en helt ny prislista.

För att skapa en ny period börjar man med att leta upp den befintliga prislistan i listan och öppna upp den. Gör sedan enligt följande:

  • Klicka på Ny period - En kopia av den befintliga prislistan skapas upp inne på prislistan.

  • Välj vilket datum den nya prislistan ska gälla från - Systemet föreslår första dagen i kommande månad men man kan byta till det datum man önskar. OBS! Man kan inte sätta ett slutdatum, utan prislistan gäller tills dess att en ny period tar vid. Den befintliga perioden får därför automatiskt ett slutdatum när man skapar en ny period.

  • Gör justeringar - Till exempel en prishöjning

  • Spara justeringar - Den nya perioden börjar nu automatiskt gälla från det datum som man valt.

För information kring hur man lägger till rader och vad de olika värdena på raderna innebär, se punkt 5-7 i tidigare avsnitt.

Kopiera och inaktivera prislista

Kopiera prislista

OBS! Man kan inte byta avtal på en prislista utan att ta bort alla rader. Det går därför inte att flytta prislistor mellan avtal.

Inaktivera prislista

Man kan inaktivera prislistor som blivit inaktuella av olika anledningar. Öppna den som man vill inaktivera och markera Inaktiv (1). Glöm inte att spara.

Inaktiverade prislistor döljs bort från listan, men kan visas genom att markera rutan "Visa inaktiva" intill sökrutan. Vill man återaktivera en prislista så söker man upp det och går man in och avmarkerar "Inaktiv" (1). Glöm inte att spara.

Last updated