Arbeta med uppdrag

Innehåll

Arbeta med uppdrag

På startsidan hittar du alla dina uppdrag. Du kan sortera listan på den information som du vill genom att klicka på de olika rubrikerna. Du kan även filtrera för att visa andras uppdrag, söka eller visa arkiverade uppdrag genom att fälla ut sökfiltret (1).

I listan ser du när annonsen har publicerats/ska publiceras (2), hur länge den kommer att vara publicerad (3) och hur många visningar annonsen har fått (4). Med denna information kan du se vilka uppdrag som du behöver se över. om en annons exempelvis närmar sig slutdatum kan det vara dags att se över ansökningarna för att se om annonseringen behöver förlängas. Är visningarna få kanske annonsen behöver justeras eller publiceras på fler platser.

Vill du se mer statistik kan du klicka på raden för ett uppdrag (mellan övriga klickbara ytor) för att fälla ut information hur kandidater hittar din annons (5) och vilka ansökningsvägar som används (6). Endast de använda vägarna visas.

I denna vy finns även snabbvägar till andra delar av systemet. För att öppna upp ett uppdrag för att justera eller kontrollera någonting klickar du på uppdragsnamnet (7). Vill du istället kontrollera ansökningarna som har kommit in på annonsen klickar du på siffrorna under rubriken Ansökningar (8). Siffrorna för ansökningar visar antalet som har ansökt och inom parentes () antalet som är obehandlade. Det vill säga de som ännu inte kontrollerats och fått en ny status för om de gått vidare eller inte i processen.

Klickar du dig vidare till ansökningarna visas en sökning på alla som har ansökt till just denna tjänst. Kandidaterna sorteras som standard så att den som kommit längst i rekryteringsprocessen placeras överst. I denna vy kan du sedan börja behandla ansökningarna. För att ändra Ansökningsstatus eller Bedömning på en kandidat kan du klicka direkt på någon av dessa (9). Oavsett vilken du klickar på får du upp rutan där du snabbt kan justera både Ansökningsstatus och Bedömning till vänster. Genom att klicka på Ansökningsstatus över menyn kan du även se hur många kandidater som befinner sig i de olika stegen i rekryteringsprocessen (10).

Funktioner

När du markerar en eller flera kandidater i sökresultatet får du upp en meny i ovankant av listan. Här kan du välja mellan flera funktioner beroende på hur du vill hantera kandidaterna.

Nedan följer mer ingående förklaring av de olika valen.

E-post/SMS

Du kan kommunicera med en eller flera kandidater via SMS eller e-post. Gör en sökning och markera den eller de som du vill skicka meddelandet till. Välj sedan ikonen för ditt val i menyn som dyker upp i ovankant. Se mer nedan.

SMS:

E-post:

Heta listor

Du kan skapa ”Heta listor” i systemet för att enkelt hitta kandidater som exempelvis har vissa specifika kvalifikationer. Listorna är allmänna vilket gör att alla rekryterare kan se listorna.

Läs mer i manualen Heta listor.

Denna funktion är endast aktuell om ni har Millnet Bemanning eller Tid & Projekt. Du kan då läsa mer om funktionen i lathundarna för rekrytering till Bemanning eller Tid & Projekt.

Skapa ansökan

Används för att skicka utvalda kandidater för bedömning eller referenstagning. Läs mer om funktionen i lathunden Extern bedömning.

Kandidatpresentation

Övrigt

  • Gallra kandidater: (endast tillgänglig för systemadministratörer).

  • Kontaktlista: Markerar du en eller flera kandidater och klickar på denna så öppnas ett fönster där de valda kandidaterna listas. Från detta kan du sedan skriva ut dem med namn, e-postadress, registreringsdatum, anställningsnummer och anställningsdatum om dessa finns. Listan är i bokstavsordning, sorterat på efternamn.

Kandidatprofilen

Varje kandidat som har ansökt får en kandidatprofil. Här samlas den information som hen angav vid ansökan. Personuppgifter, kompetenser och ansökningar mm. anger kandidaten enkelt i sin profil på den integrerade cv-webben på er hemsida. Alla sparade ändringar som kandidaterna gör blir synliga för er. Kandidaten kan däremot inte se sin ansökningsstatus eller eventuella interna noteringar som görs av dig. Tänk dock på att kandidaterna har rätt att begära ut all information som är kopplad till kandidatkortet, så tänk på vilken information som skrivs in.

Fält som är användbara när du arbetar med ett uppdrag är:

  • Ansökningar: Här visas tjänster som kandidaten ansökt till

  • Loggbok: Anteckningar som gjorts på kandidaten och möjlighet att lägga till ny kommentar. Ej synligt för kandidaten.

  • Extern bedömning: Eventuella bedömningar som kandidaten varit del av. Ej synligt för kandidaten.

  • Status: Allmän status för kandidaten. Exempelvis om hen är aktiv, anställd eller liknande. Ej kopplat till specifika uppdrag och ej synligt för kandidaten.

  • Bilagor: Här listas eventuella bilagor som laddats upp av kandidaten, exempelvis cv eller personligt brev.

Du hittar ovan nämnda fält till höger på kandidatkortet (1). Finns det ingen information är fältet infällt. Du kan även själv välja att fälla in/ut de olika rubrikerna om du vill fokusera på en specifik del. Vill du kontakta personen så hittar du hens kontaktuppgifter till vänster (2). För fälten E-postadress och Adress finns dessutom länkar som öppnar upp ditt e-postprogram respektive en karta för att visa var adressen är belägen.

Se Kandidatprofilen för ytterligare information.

Last updated